Studené predjedlá zo zveriny

Hrušky so zverinovou penou

2 hrušky, 120g zverinovej peny, 40g, masla, 1/2dl šľahačkyy, sterilizované mandarínky, sušené slivky, orechy, soľ

Hrušky pozdĺžne prekrojíme a vyberieme jaderník. Na hrušky nanesiemeú zverinovú penu, pomocou cukrárskeho sáčku jemnú zverinovú penu, pripravenú  z masla, zverinovej poštiky, šľahačky, prípadne soli. Naplnenú hrušku ozdobíme mandarinkami, sušenou slivkou a orechom.

 

Paštika z kačacieho mäsa

400g kačacieho mäsa, 250g údeného bôčika, 150g slaniny, 1 väčšia cibuľa, 2 žemle, 2-3 žĺtka, 150g pečene (teľacia, alebo bravčová), 1dl šľahačky, soľ, paštikové korenie

Do hrnca vložíme na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu, zľahka osmažíme a pridáme pokrájané kačacie mäso. Osolíme a okoreníme a a si 1/4 hodiy dusíme. Potom necháme túto zmes ochladnúť. Na mäsovom strojčeku zomelieme pečeň, vychladnutú zmes, žemľu namočenú v šľahačke, pridáme žĺtky a dochutíme. Plechovú formu vyložíme alobalom a tenkými plátkami údeného bôčiku. Do takto pripravenej formy vložíme paštikovú zmes a uzavrieme alobal. Do pekáča z časti naplneného vodou vložíme formu s paštikou, prikryjeme pokrievkou a varíme 1-1 1/4 hodiny pri teplote 80-85C. Hotovú paštiku necháme vychladnúť, vyklopíme a ozdobíme. Vhodným doplnkom môže byť jablko, citrusové ovocie, sušené slivky, orechy a pod.

Polievky zo zveriny

Danielý vývar s knedličkami

250g mäsa z daniela (krk, hruď), 300g kostí zo zveriny, 1 malá mrkva, 1 malý petržlen, 1/4 celeru, 100g pečene z daniela alebo jeleňa, 1 vajce, 1 cibuľa, 1-2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, pažítka.

Do hrnca so studenou vodou vložíme mäso, preseknuté kosti, privedieme do varu a vezmeme z povrchu tmavú penu, ktorá vznikla varením. Osolíme a cca 3/4 hodiny varíme. pridáme nakrájanú zeleninu a asi 1 1/2 hodiny ešte povaríme. Vývar precedíme. Vychladnuté mäso spolu s pečeňou, cibuľou, cesnakom zomelieme, pridáme vajce, soľ, mleté čierne korenie, majorán, a zamiešame. So zmesy tvarujeme malé knedličky, ktoré zavaríme do vývaru. Do jednotlivých porcií polievky vkladáme jemne nakrájanú pažítku.

 

Zajac a králik divý

Zajac je najrozšírenejšou zverinou. V riemere váži okolo 3,5 kg. Pre svoju charakteristickú chuť a pikantnosť je veľmi vyhľadávaný. Jamnejšiu chuť má zajac mladý, ktorého oznáme podľa svetlejšieho mäsa. Králik divý je oproti zajacovi menší, váži cca 1,5-2kg. Mäso má svetlejšie, biele až šedoružové, je veľmi chutné jemné a ľahkostráviteľné.