Slepačí vývar

Potrebujeme:

1 sliepku (1,6 kg), 3 L vody, 1 veľkú cibuľu, 1 por, 3 stonky stonkového zeleru,2 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 1ČL celého korenia

Postup:

1. Do väčšieho hrnca dáme umytú sliepku, pridáme očistenú cibuľu pokrájanú na štvrtiny, umytý por a stonky zeleru pokrájané na väčšie kúsky. Strúčiky cesnaku  ošúpeme, nahrubo rozdrvíme nožom a spolu s bobkovými listami a čiernym korením pridáme do hrnca. Zalejeme vodou . Hrniec zakryjeme pokrievkou a tekutinu  rýchlo uvedieme do varu.

2. Znížime teplotu a na strdnom stupni pozvoľna varíme čiastočne odkryté 2 hodiny, kým mäso neodpadáva od kosti. Ak sa očas varenia vytvorí pena, priebežne ju odoberáme z povrchu polievky.

3. Hotový vývar precedíme cez jemné sito do iného hrnca. Uvarené mäso odložíme nabok a vývar ochladíme. Zrazený tuk z povrchu odstránime.

Porovo – zemiaková polievka

Potrebujeme:

6 stredne veľkých porov, 1 veľkú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 stonkový zeler, 6 veľkých zemiakov, 4 PL olivového oleja, 4 – 5 lístkov čerstvej bazalky, vegetu, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

Postup:

Očistenú cibuľu, cesnak a stonkový zeler pokrájame nadrobno a opekáme na oleji asi 5 minút vo veľkom kastrole.

2. Por umyjeme, nakrájame na kolieska a pridáme do kastrola k zelenine. Opekáme ďalších 5 minút, potom pridáme zemiaky pokrájané na kocky a zalejeme asi 1 L studenej vody . Ochutíme soľou, vegetou,čerstvo pomletým čiernym korením a bazalkou. Varíme , kým zemiaky nie sú mäkké.

3. Polievku podávame s hriankou alebo krutónkami.